Bloemen op de liturgische tafel "Open je handen"

Tijdens de 40-dagentijd staat er een symbolisch bloemstuk op de tafel.
Het thema is dit keer "Open je handen".

Met open handen laat ik weten, wie ik ben, wat ik verwacht:
God zal mensen niet vergeten, Hij geeft open handen kracht.
om te geven en ontvangen,
om te delen in verlangen
dat de toekomst op ons wacht.

De handen hebben een dubbele betekenis. Ze staan voor de handen van God, soms nauwelijks merkbaar (moeilijk te zie in het bloemstuk) om op een ander moment als sterk en dragend te worden ervaren. Tegelijk zijn Gods handen ook onze handen. Jezus is daarbij de mens bij uitstek, die Gods dragende en delende handen zichtbaar heeft gemaakt. In navolging van Hem worden wij geroepen om na te denken waar onze handen kunnen delen, troosten of helen.

De basis van het bloemstuk bestaat uit een stronk, met daarbij twee handen van glanzend metaaldraad. De handen kunnen op verschillende manieren uitgebeeld worden. Per zondag worden bloemen, groen, doeken en andere materialen op symbolische wijze toegevoegd.

Hier, op de website, zal na iedere zondag een foto van de schikking en bijbehorende informatie worden gezet, zodat iedereen van deze symbolische bloemen kan (na)genieten.

22 februari Incovabit - 'Roept hij mij aan'
Open je handen naar Gods weg van liefde en trouw
Op die weg vind je de ander, de ander die je aanroept - zo bloeit hoop
God roept ons aan

Vandaag is het de eerste zondag van de veertigdagentijd. In Psalm 25 horen we hoe de dichter tot God bidt en zijn handen opent om vertrouwd te raken met Gods wegen. Gaandeweg zijn gebed, zijn lied komt hij tot de conclusie dat liefde en trouw de weg van de Heer vormen. Wat hij meedraagt aan ballast, een verleden dat zwaar drukt, legt hij uit handen om zijn weg lichter te kunnen vervolgen.
In de evangelietekst horen we over de weg die Jezus gaat. Na de doop in de Jordaan drijft de Geest hem naar de woestijn. Hier stelt de Satan hem op de proef. Zal hij vallen voor de verleidingen of zal hij kiezen voor de weg van liefde en trouw? Jezus opent zijn handen voor Gods weg.
Psalm 25:1-10; Marcus 1:12-15

Symboliek: In de schikking zien we de handen die geopend zijn. "Open handen om liefde en trouw te ontvangen van Godswege", zoals in Psalm 25 wordt bezongen. Je ballast, verbeeld door de stenen in het gaas, mag je neerleggen. Dit in navolging van Jezus die alles wat hem af kon houden van het gaan van de weg van liefde en trouw achterliet in de woestijn.
Teken van hoop werd Hij - bloeiend in de winter.

1 maart Reminiscere - 'Gedenk'
Verlangen naar beschermende handen, ervaring van licht vasthouden
Doorgeven een leven lang
God gedenk uw barmhartigheid

De tweede zondag van de veertigdagentijd, de naam van deze zondag is ontleend aan Psalm 25: ‘Gedenk uw barmhartigheid, Heer’. Psalm 16 begint met de woorden: ’Behoed mij God, ik schuil bij u’. Het is een ‘stil gebed’ zoals er boven staat. De dichter geeft zich als het ware in handen van God, die de weg naar het leven wijst. In Gods nabijheid wordt overvloedige vreugde ervaren.
Van overvloedige vreugde is ook sprake in de evangelielezing waar Jezus met drie van zijn leerlingen de berg op gaat. De berg is in de bijbel de plaats van godsontmoeting. Op de berg zien de leerlingen de gedaanten van Mozes en Elia. Het is een topervaring die ze stevig in handen willen houden. Weer beneden leren ze dat deze ervaring hen sterkt om hun handen te openen voor de naaste. is ook sprake in de evangelielezing waar Jezus met drie van zijn leerlingen de berg op De naam van deze zondag is ontleend aan Psalm 25: ‘Gedenk uw barmhartigheid, Heer’.
(Psalm 16; Marcus 9:2-10)

Symboliek: In de schikking zien we de handen die beschermen wat kostbaar en teer is. De psalmdichter ervaart zo Gods handen, de leerlingen op de berg willen met hun handen de ervaring van intens geluk beschermen en vasthouden.

8 maart Oculi - 'Mijn ogen'
Regels ten leven door Gods hand gegeven
fijn goud in overvloed
hoogmoed, begeerte,
grijpen en graaien maken de tempel tot en markt
Jezus’ handen maken ruimte voor Gods goud God
leer ons zien het goud van uw wet

De derde zondag van de veertigdagentijd. In de schikking zien we hoe de handen geopend zijn. Om alle ruimte te geven aan de schoonheid van de wet. De wet is begeerlijker dan goud en zoeter dan honing, zoals de psalmdichter dit bezingt. In het bloemstuk zien we de symbolen van ‘zoeter dan honing’ in de vorm van 3 kaarsen van bijenwas.
Jezus komt in de tempel en ziet dat het materiële goud belangrijker is voor de mens, dan de leefregels van de wet. Zijn handen vegen de tempel schoon om weer plaats te maken voor het goud van de leefregels van God. Als symbool van het goud ligt er een goudkleurig doek over de stronk. De kleur ‘goud’ komt ook terug in het bloemstuk
(Psalm 19: 8-15; Johannes 2:13-22)

15 maart Laetare - 'Verheug u'
Licht breekt door waar liefde gedeeld wordt
brood en vis, voedsel om te leven
handen die uitgestoken worden naar elkaar
God dat onze handen delen
van hetgeen we ontvangen hebben.

De vierde zondag van de veertigdagentijd, dit is de zondag waarop al iets van het licht van Pasen doorbreekt. De psalmist bezingt de vreugde van het gaan naar het huis van de Heer. Hij zingt over het verlangen naar vrede en rust.
Jezus laat zien wat vrede en rust in het dagelijks leven betekenen door veel mensen te eten te geven. Hij breekt en deelt uit: vijf broden en twee vissen blijken meer dan genoeg te zijn. Zijn handen leggen het breken en delen in de onze.
(Psalm 122; Johannes 6: 1 en 4-15)

22 maart Judica - 'Doe mij recht'
Graan valt in de aarde en sterft
brengt veel vrucht voort
Leven verliezen
leven vinden
God wij bidden
help ons
ons te bezinnen
op wat leven geeft

De vijfde zondag van de veertigdagentijd.
In de tekst van Johannes horen we hoe Jezus vertelt over de graankorrel die moet sterven om veel vrucht voort te kunnen brengen. Vervolgens horen we hoe Jezus zegt dat zijn uur gekomen is. Dit uur is volgens Johannes het uur van de verheerlijking. Het is door en leven in een, zoals dat in de parabel van de graankorrel naar voren komt. Alleen door het leven te verliezen is het leven te winnen. Het is het doel van zijn bestaan.
(Psalm 51; Johannes 12: 20-33)

Symboliek: We zien hoe de handen tegen elkaar liggen, nadenkend, bezinnend. De korenaren en de graankorrels verwijzen naar de parabel die Jezus vertelt.

29 maart Palmarum - Palmpasen
Vol van hoop
verwachting
handen hoog
hosanna
hij komt
Koning van de vrede
Anders
altijd anders
deze nederige koning
God
leer ons de weg te gaan
van deze koning van de vrede

Palmzondag, we zien de slinger van rode bloemen die samen een weg vormen. Ze verwijzen naar de mantels die de mensen op de grond gelegd hebben om en rode loper voor Jezus te vormen toen hij de stad Jeruzalem binnentrok op een ezelsveulen. De handen juichen mee met de vele stemmen.

5 april Pasen - "Open je handen"
Maria haar handen willen vasthouden wat niet vast te houden is
geopende handen vertellen over het geheim van leven
God
Uw licht breekt
onstuitbaar door

Pasen, het geheim van het leven dwars door de dood heen. Met open handen mogen we dat geheim vieren. Tussen de handen zien we een schaal vol witte bloemen. Ze vertellen over de gave van het licht dat volop stroomt. Onze handen mogen dat licht doorgeven. Rondom zien we doorzichtige kralen als de tranen van Maria. Dwars door de tranen van verdriet en gemis heen, breekt de hoop door.