Symbolisch bloemschikken in de veertigdagentijd en met Pasen 2017

Vanaf de eerste zondag van de 40-dagentijd tot en met Pasen 2017 staat er weer een symbolisch bloemstuk op de liturgische tafel.

Het thema: "Sta in je Kracht"
Overal ter wereld leven sterke vrouwen en meiden en dappere jongens en mannen. Mensen die hun hart volgen. In makkelijke en moeilijke omstandigheden. Dit vraagt om kracht en doorzettingsvermogen. Iets dat vanzelfsprekend en makkelijk lijkt, maar het niet altijd is.
Jezus deelt zijn kracht en liefde met ons. En uit liefde volbracht Hij krachtig zijn lijdensweg.
Laten wij net zo sterk en dapper zijn als Jezus. En delen zoals Hij deelt.

Het symbool:
In deze veertigdagentijd horen we hoe Jezus zijn weg gaat vanuit de kracht van Gods liefde. Gekozen is voor de berg als symbool van die liefde en kracht. In de taal van de bijbel is de berg een plaats van ontmoeting met God. In de schikking is een berg gevormd van drie boomstamschijven. De jaarringen geven de groeikracht aan en de scheuren de kwetsbaarheid. Dit alles hoort bij het leven vanuit Gods krachtige liefde.

Eerste zondag, 5 maart

Op deze eerste zondag van de veertigdagentijd horen we over de verleiding (in het paradijs) en verzoeking (in de woestijn). Als symbool van de verleiding zien we de gele fresia’s. Zij schitteren boven de stenen en het zand van de woestijn.

sta in je kracht
Jezus laat zich niet
verleiden
door de glans en
schittering
die hem getoond worden
sterker dan
alle machten is
de kracht
van Gods liefde
‘sta in die kracht’

Tweede zondag, 12 maart

Op de tweede zondag van de veertigdagentijd zijn er ontmoetingen op de berg. Mozes ontvangt de tien leefregels. Jezus gaat met drie van zijn leerlingen de berg op. Op de berg is er een bijzondere ervaring en ontmoeting, die ze vast willen houden. In de schikking zien we de witte Amaryllis als beeld daarvan. De paarse bloemen staan voor bezinning. Wat er gebeurd is op de berg is niet vast te houden, maar wel mee te nemen in het denken en het doen.

sta in je kracht
met regels ten leven
en hemels licht
dat er zomaar
soms even
kan zijn,
herinnering
die blijft
en vreugde geeft
sta in die kracht

Derde zondag, 19 maart

Op de derde zondag van de veertigdagentijd horen we over een Samaritaanse vrouw bij de Jakobsbron. In haar ontmoeting met Jezus vindt zij het levende water. In de schikking zien we het water waaruit het groen van het doorgaande leven opkomt. De kronkelende takken vertellen over het leven dat niet recht verloopt. De zeven rozen staan voor de volheid van de liefde die Jezus geeft. Nieuw leven dat vrucht geeft.

sta in je kracht
neem
van het levende water
dat geboden wordt
levenskracht
gegeven
uit liefde
die opricht
om te staan in je kracht

Vierde zondag, 26 maart

De vierde zondag van de veertigdagentijd. Het licht van Pasen schijnt door het donker heen en dat zien we aan de roze kleur.
In de schikking zien we de ronde gevlochten vorm om de bloemen heen. Dit symboliseert dat onze vooroordelen vaak ons het zicht op de werkelijkheid ontnemen. Jezus opent ogen om de kunnen zien!

sta in je kracht
laat je aanraken
door Jezus’ liefde
die de vooroordelen
afbreekt
zie met de ogen
van het hart
dat geeft kracht

Vijfde zondag, 2 april

Op de vijfde zondag van de veertigdagentijd horen we over Ezechiël en het visioen van de dorre doodsbeenderen. Johannes vertelt over de zieke Lazarus.
In de schikking zien we bloemen tussen de dorre takken die gestoken zijn vanuit de verschillende windrichtingen. Gods Geest blaast leven in wat dor en dood lijkt.

sta in je kracht
zie
wat dor is
tot leven komt
wat dood lijkt
staat op
Gods levensgeest
blaast kracht in

Zesde zondag, 9 april

Op de zesde dag van de veertigdagentijd horen we traditiegetrouw over de intocht van Jezus in Jeruzalem. in de schikking ligt een gekleurde doek. Deze verwijst naar de verschillende verwachtingen die leven onder de mensen die staan te juichen aan de kant van de weg. De zachte bolletjes mos geven de zachte krachten weer. De rode viooltjes vertellen over de nederigheid.

sta in je kracht
Jezus rijdt Jeruzalem
binnen
niet hoog te paard
maar op een ezel,
nederig
barmhartig
liefdevol
dat zijn koninklijke
krachten
Gods kracht

Goede vrijdag, 14 april

Op Goede Vrijdag staan we stil bij het lijden en kruisdood van Jezus.
Om het kruis is prikkeldraad gewonden. Hierin staat één roos.
Onder aan het kruis staan rode bloemen, symbool voor het vergoten bloed.
Bij het bloemstuk staat een kleine kaars.
Het licht lijkt te doven maar de Liefde van God dooft nooit.

Paasnacht, 15 april

We bevinden ons nog in de schaduw van Jezus’ dood.
We lezen de verhalen van de opstanding en voorzichtig breekt het licht van Pasen door.
Symbool hiervoor zijn de witte bloemen en bolletjes mos en een brandende kaars.

Paasmorgen, 16 april

Op deze Paasmorgen zien we een tuin vol witte bloemen. Iedereen (voor ieder is er een vaasje met witte bloemen) mag deelgenoot worden van de kracht van de Opgestane Heer. Zijn Licht en Liefde, zijn Opstandingskracht mag onze kracht worden.

Gods kracht breekt
door het donker
van de dood heen
licht raakt ons aan
kom, sta op!
deel het leven
deel vertrouwen

God van licht en leven
in Jezus
is de dood overwonnen
in die kracht
mogen wij staan.